Vad är en speldator?

Vad är det egentligen som skiljer en speldator från en helt vanlig dator? Är speldatorn rentav en vanlig dator som framförallt används till gaming? Nej, riktigt så enkelt är det inte. Här nedan ska vi reda ut begreppet.

En PC med extra mycket kraft

I grund och botten är speldatorn förstås en vanlig PC, som kan användas till allt det som hör vardagen till: ordbehandling, nätsurfande med mera.

En speldator är dock så mycket mer än så. När en dator ska användas till spel ställs det höga krav på att hårdvaran håller måttet.

Anledningen är att många spel utmanar datorns hårdvara på flera olika sätt. Här är bland annat grafikkortet och datorns arbetsminne viktiga aspekter. Speldatorer finns både som stationära och som bärbara varianter.

Prestanda är A och O i en speldator

En speldator är tillverkad med den riktiga entusiasten i åtanke. Eftersom spel kräver bra prestanda för att fungera som de ska, utrustas en riktig gaming-PC med ett stort RAM-minne – minst 16 GB men allra helst 32 GB eller mer.

Dessutom ska datorn ha ett grafikkort som hänger med i svängarna. Av den anledningen finns särskilda grafikkort för gaming som är framtagna för att klara spelens krav. Det är viktigt att grafikkortet är försett med en egen fläkt, så det kan kyla ned kretsarna med jämna mellanrum. Vidare är det bra med en snabb processor som klarar att hantera alla anrop så att det inte uppstår någon flaskhals i systemet.

En mycket märkbar skillnad

Skillnaden mellan en speldator och en vanlig PC märker du snabbt när du kör ett krävande spel. Motsvarar inte datorn de krav på hårdvaran som ställs av spelet kommer det inte att fungera som det är tänkt. Du kommer då uppleva allmän osmidighet i spelet, såsom ryckningar i bilden och olika former av störningar. Det här förtar förstås hela upplevelsen.