Historiska vinnare av dataspelsgalan

Sedan millennieskiftet har den svenska dataspelsbranschen uppmärksammat spelvärldens innovation, utveckling och kreativitet genom Dataspelsgalan. Från och med år 2000 har branschens experter nominerat och utsett värdiga vinnare bland de spel som släpptes i Sverige året innan.

ANGI:s hederspris

År 2007 började man dela ut ANGI:s hederspris på Dataspelsgalan. Priset, som tidigare kallades för MDTS hederspris, ges till sådana personer som anses ha bidragit med viktiga insatser för utvecklingen av den svenska spelbranschen. Exempel på vinnare av hederspriset är Stefan Lampinen (2008) och fyra av grundarna av DICE (2011).

På Dataspelsgalan finns det en egen kategori som belönar de spel som har skapats här i Sverige. Bland vinnarna av Årets Svenska spel finns bland annat Fem myror är fler än fyra elefanter (2000), World in Conflict (2008) och flera delar av spelserien Battlefield.

Battlefield storfavorit

Battlefield-serien är utvecklad av DICE och är ett skjutspel med förstapersonsperspektiv, first person shooter eller FPS på engelska, som fokuserar på multiplayer-strider och lagbaserade strider. De varianter av spelet som har vunnit titeln Årets Svenska spel är Battlefield 1942 (2003), Battlefield 2 (2006), Battlefield 1943 (2010), Battlefield: Bad Company 2 (2011) och Battlefield 3 (2012). Battlefield 1942 utnämndes också till Årtiondets Svenska spel på Dataspelsgalan 2010.

Många välkända spel bland vinnarna

Bland de internationella vinnarna i kategorin Årets Spel finns många välkända och otroligt populära spel.

Det strategiska relationsspelet The Sims vann Årets Spel 2001. Året därpå gick titeln till Grand Theft Auto 3. Efterföljaren Grand Theft Auto 4 stod på prispallen och vann 2009. Modernare varianter av äldre klassiker som The Legend of Zelda: Twilight Princess och Super Mario Galaxy vann 2007 respektive 2008.

Det omåttligt populära fantasyspelet World of Warcraft stod som vinnare 2006. World of Warcraft, eller WoW som det förkortas till, är ett spel i genren massive multiplayer online role-playing game (MMORPG) som utvecklades av Blizzard Entertainment och finns till både Microsoft Windows och Mac OS.

Andra vinnare av Årets Spel på Dataspelsgalan som är värda att nämnas är The Elder Scrolls V: Skyrim (2012) och Dragon Age: Inquisition (2014).