Vad skiljer konsolspel och datorspel?

Det har länge debatterats kring vilket alternativ som är bäst för gamers. Är spelkonsolen det optimala valet, eller är det istället datorn? Svaret beror till stor del på vad du som kund tycker är viktigt. Är ett lägre pris av stor vikt, eller prioriterar du t.ex. prestanda? Nedan går vi igenom skillnaderna mellan spelkonsoler och datorspel – då kan du själv avgöra vilket alternativ som är bäst!

Datorspel fördelar och nackdelar

Från de flesta perspektiv är datorn ett bättre val än en spelkonsol. Det beror på att datorer kan användas till betydligt mer än konsoler. Medan spelkonsolen kan användas till spel och cloudtjänster kan datorn användas till att ladda ner en rad olika program, surfa, skriva, göra beräkningar, design och mycket mer. Datorer är alltså ett mer avancerat alternativ än spelkonsoler och det gäller också när det kommer till gaming.

En dator i mellanklass erbjuder ungefär samma kvalitet som en spelkonsol. Om du däremot väljer en mer avancerad PC får du också mycket högre kvalitet. När det gäller spel i 4K, grafisk processor, RAM-minne, lagring och CPU är datorer onekligen mycket mer avancerade än spelkonsoler. Datorspel är alltså rätt val för dig som söker optimal kvalitet.

Spelkonsoler – fördelar och nackdelar

Spelkonsoler som Playstation och Xbox är betydligt billigare än en dator. De är oftast också enklare att laga om det skulle uppstå problem. En annan fördel är att du enkelt kan komma igång med en spelkonsol.

Däremot är konsolerna mer begränsade när det gäller spelutbud. Det finns nämligen betydligt fler spel som kan användas på dator än på konsol. Samtidigt bör man veta att många spel som utvecklats för spelkonsoler inte finns som datorspel.

Även valet av tillbehör är mer begränsat. Om du använder dator kan du snabbt hitta t.ex. ny datormus, spelkontroll eller joystick. Väljer du istället en spelkonsol bör du räkna med ett mycket mer begränsat utbud.