Hederspriset

År 2007 instiftades MDTS hederpris. Syftet är att lyfta fram personer som har gjort avgörande insatser för den svenska dataspelsbranschens utveckling. Hederspristagaren utnämns av MDTS kansli som är en del av Dataspelsbranschen.

Hederspriset 2014: Martin Sirc

Martin Sirc är en verklig veteran inom spelbranschen. Som marknadschef för Commodore var han instrumental bakom den stora spridningen av hemdatorerna Commodore 64 och Amiga 500 i Sverige. För en hel generation föddes spelintresset med dessa. Det innebar även startskottet för flera spelutvecklare som skapade demos på hemdatorerna och som ledde till att Sverige fick oerhört många skickliga spelskapare och på senare tid blivit en stormakt inom spelvärlden.

Martin Sirc är även en outtröttlig glädjespridare som osjälviskt alltid ställt upp för branschens bästa och gemensamma intressen för att nå högre mål – vare sig han representerat Atari, Koch Media eller någon av de många bolag som han arbetat med under sina år. För detta utses Martin Sirc till mottagare av ANGI hederspris 2014.

Hederspriset 2012: Lennart Martling

Lennart Martling var en av pionjärerna inom svensk spelbransch som sökte upp nya spel att distribuera i Sverige. Wendros som Martling drev gick ihop med förlaget Vision Park. När sedan Vision Park gick med ihop med IQ Pan för att bilda PAN Vision 2001 så lämnade Lennart skutan. Han köpte tillbaka namnet Wendros för att starta eget och cirkeln var därmed sluten. Han var tillbaka i entreprenörsstolen och letade efter nya spännande spel till spelare i Norden.

Som en av grundvalarna i svensk spelbransch sedan 80-talet uppfostrade han en hel generation spelare genom att importera Electronic Arts, US Gold, Ocean, Gremlin och flera andra förlags spel till Sverige. För sin långa och trogna tjänst tilldelas Lennart Martling hederspriset 2012.

Hederspriset 2011: Grundarna av DICE

Grundarna av DICE; Fredrik Liliegren, Andreas Axelsson, Olof Gustafsson och Markus Nyström, tilldelas MDTS hederspris 2011 för att ha satt Sverige på kartan och gjort oss till en stormakt inom spelutveckling.

- Vilken ära! Det var inget vi räknade med när vi knackade kod i en lånad sommarstuga för snart tjugo år sedan. Vi grundare satte bollen i rullning men nu är vi 300 personer som tillsammans gör DICE till en succé. Det är fantastiskt att fortfarande vara en del av det, säger grundaren Markus Nyström.

DICE grundades 1992 under namnet Digital Illusions. Samma år släppte de sitt första spel i Pinball Dreams, ett flipperspel till Amiga. Det blev framgångsrikt och fick två stycken uppföljare. DICE visade att de inte bara är duktiga på flipperspel, utan även är mästare på racingspel med bl.a. Motorhead (1998), STCC (1999) och Rallisport Challenge (2002).

2002 kom det verkliga genombrottet Battlefield 1942 som förde upp DICE till gräddan av den absoluta världsklassen inom spelutveckling. Det lagbaserade actionspelet revolutionerade multiplayer. I takt med att spelande online blivit större har även Battlefield-serien växt i popularitet och sålt över 30 miljoner exemplar, vilket gör det till en av Sveriges största kulturexporter någonsin.

Hederspriset 2010: Heikki Karbing

Heikki Karbing drev HK Electronics som var en av de mest framgångsrika importörerna av spel på 80-talet. Om det var Beckman som var först ut i Sverige, så var det HK Electronics som lyfte ytterligare en nivå och tog in dataspel i folkhemmet. Under hemdatorvågen när Commodore 64 var som hetast sålde HK Electronics en halv miljon spel årligen och stod för över 70 procent av spelförsäljningen i Sverige.

- Racingspelet Out Run var populärt och stod som arkadmaskin på många hotell och i biljardhallar. När vi skulle lägga en order från US Gold som gav ut det till Commodore 64 började vi med 2000 exemplar, vilket var ganska mycket. Efter vi talat med handlarna märkte vi att intresset var stort och dubblade den till 4000. Men det räckte inte, efterfrågan var makalös och vi sålde 20 000 exemplar när det släpptes 1988, minns Karbing.

Framgångarna för HK Electronics kulminerade i att bolaget under högtidliga former blev utsedd till världens bästa speldistributör av Activision på en tillställning i Lissabon, Portugal 1988. Heikki och hans team hade gjort Sverige med de övriga nordiska länderna till den fjärde största regionen på spel i Europa efter Storbritannien, Frankrike och dåvarande Västtyskland.

För sitt pionjärarbete med att sprida spelkulturen och sitt mod att stå upp mot piratkopiering tilldelas Heikki Karbing hederspriset 2010.

Hederspriset 2009: Ulf Beckman

Ulf Beckman på Retro Gathering 2008På Dataspelsgalan belönades pionjären Ulf Beckman med MDTS hederspris 2009 för sina insatser inom dataspelsbranschen.

Ulf Beckman är en sann pionjär inom svensk spelbransch. Han åkte runt världen på mässor och sökte produkter till sitt företag som sålt bl.a. hemelektronik, minräknare och digitalur. Vid ett besök i USA 1975 fick Beckman se Magnavox Odyssey, det första tv-spelet. Det var ett enkelt spel som använde färgfilmer i plast med statiska färgytor som fästes på tv-apparaten. Ulf Beckman valde att satsa på Odyssey och importerade det till Sverige. Årets därpå började han importera tv-spel från Atari och sålde drygt 7.000st Atari Hockey Pong i Sverige. Beckman var också först i Sverige med tv-spel i färg från Sportel, med avstörningsgodkännande av Televerket.

Ulf Beckman på galan.- Det verkliga lyftet kom 1980 med Sinclairs hemdatorer. Vi sålde mer än 50 000 maskiner i Sverige. Det var en spännande tid att vara företagare i, berättar Ulf Beckman.

Genombrottet kom när KF skulle börja sälja datorer och deras inköpare bestämde sig för att satsa på Sinclairs ZX81 och ZX Spectrum.

- Jag fick en första skriftlig order från KF på 10.000st ZX Spectrum datorer plus ytterligare 2.000 st ZX81. Ordern var värd en bra bit över tio miljoner. På den tiden, i början av 80-talet, var det inte ofta man såg sådana order, åtminstone inte på mitt skrivbord. Jag tog en extra kopp kaffe den förmiddagen, minns Beckman.

Framgången med ZX Spectrum som toppade 1983 banade väg för ännu mer avancerade hemdatorer t.ex. Commodore Amiga & Atari ST under senare delen av 80-talet. Med sin pionjärsanda lade Ulf Beckman de allra första byggstenarna till dagens svenska spelbransch när han sålde Odyssey, Atari Pong och ZX Spectrum. För detta utses Ulf Beckman till mottagare av MDTS hederspris 2009.

Prenumerera via mail

Innehåll & arkiv